Terug

Woning op naam van de kinderen?

Dhr. E. Dings

Beste,

 

Mijn moeder is 74 jaar, alleenstaand, heeft een eigen woning (geen hypotheeklasten, waarde ca. € 350.000,-) en ca. € 100.000,- spaargeld. Er zijn 2 zonen (1e graads erfgenamen).

 

Wat is in deze situatie slim om te doen? De woning op naam van de kinderen zetten? Zo ja, wat heeft dit voor (financiële/fiscale) gevolgen voor de zonen?

 

Met vriendelijke groet,

E. Dings 


1 Antwoord

Antwoord van Noto Notarissen B.V.

Geachte heer Dings,

Ik zou het overdragen van de woning afraden.

Dit omdat de kinderen dan nu 2% overdrachtsbelasting moeten betalen over de WOZ waarde van de woning.

Daarnaast moet uw moeder dan ieder jaar 6% van de WOZ-waarde aan huur betalen aan de kinderen, omdat anders deze transactie niet wordt erkend voor de heffing van de erfbelasting bij haar overlijden.

En bij haar overlijden zal de koopsom (of de verplichting van de kinderen om de koopsom aan haar te betalen) toch in haar erfenis vallen.

Beter kan het zijn om haar vermogen te verkleinen door schenkingen te doen. Bijvoorbeeld aan de kinderen en eventueel ook aan de kleinkinderen.

Eventueel kan hierbij gebruik gemaakt worden van de Gouden Jubel vrijstelling die in 2013 en 2014 geldt. Meer over dat onderwerp kunt u lezen op de site www.ntrs.nl. U kunt zich daar ook inschrijven voor de gratis nieuwsbrief.

Maar aan het belastingvrij schenken middels de Gouden Jubel vrijstelling zitten ook haken en ogen. Dus eigenlijk zou ik u willen aanraden om eens een gesprek met ons aan te gaan.

U kunt een afspraak inplannen via onze receptioniste op nummer 043-3509950.

Zo'n gesprek is niet kostenloos.

Met vriendelijke groet

Mr Ernst Loendersloot
Senior kandidaat notaris te Maastricht