Terug

Welk percentage overdrachtsbelasting op pand met dubbel bestemmingsplan?

Lars America

L.S.,

 

Wij staan op het punt om een pand te kopen waarin een cafe heeft gelegen. Op het totale perceel ligt zowel een woon als een horeca bestemming. Wij willen het gehele pand als woonhuis gaan gebruiken. Onze vraag is nu of wij over ons hele perceel de 2% overdrachtsbelasting moetne betalen of voor een gedeelte (welk?) de oude 6%?

 

Alvast bedank,

 

Lars


3 Antwoorden

Antwoord van Wassink Notariaat

Voor het antwoord op deze vraag is van belang waarvoor het pand op dit moment gebruikt wordt (wonen of horeca). Als er op dit moment in het gehele pand een cafe is gevestigd dan zal het 6% overdrachtsbelasting zijn. Indien er een gedeelte van het pand op dit moment als woning in gebruik is, dan mag voor dat gedeelte 2% overdrachtsbelasting gerekend worden. Wat het beoogde (toekomstige) gebruik van de koper is (wonen) is niet van belang. Het gaat om het moment van de (notariele) overdracht. De bestemming is een indicatie, maar het feitelijk gebruik is doorslaggevend.

 

Als het pand gemengd in gebruik is ten tijde van de overdracht zal er dus een splitsing in de koopsom aangebracht moeten worden voor de overdrachtsbelasting.


Mocht de situatie onduidelijk zijn, of de grens tussen de twee gedeelten niet helder zijn, dan is de beste optie om de notaris deze casus voor het tekenen van de leveringsakte voor te laten leggen aan de Belastingdienst. Dan weet je in ieder geval dat je achteraf geen probleem krijgt.

 

Met vriendelijke groet,

Hans-Willem Heetebrij.

kandidaat-notaris

tel. 0578-678100

fax 0578-616907 

http://www.wassinkvermeulen.nl 


Antwoord van Lars America

Bedankt voor het antwoord maar ik heb nog een toevoeging. Het cafe (horeca) gedeelte is al sinds October 2010 gesloten. Heeft dit nog invloed op uw antwoord?


Antwoord van Wassink Notariaat

Zolang er sindsdien aan de inrichting van het pand niets is gebeurd (het staat gewoon leeg), blijft het antwoord hetzelfde. Het is blijkbaar op dit moment ingericht om als cafe te gebruiken en niet als woning. Ookal wordt het niet daadwerkelijk gebruikt. Voor kantoorpanden die bijv. anti-kraak worden bewoond geldt hetzelfde. Het is ingericht/geschikt als kantoor en dus 6%. 

Overigens het advies om in ieder geval voor 1 juli 2012 de notariele akte te laten passeren. Vooralsnog zijn er geen plannen bekend dat na die datum de 2% in stand blijft.

 

Met vriendelijke groet,

Hans-Willem Heetebrij.

kandidaat-notaris

tel. 0578-678100

fax 0578-616907 

http://www.wassinkvermeulen.nl