Terug

Wat te doen bij overlijden?

EGK

Geachte heer/mevrouw,

 

Mijn man heeft een terminale ziekte. Wij hebben 2 kinderen (6 en 8 jaar). Een eigen woning en ong. 40.000 Euro spaargeld. We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. We hebben geen testament. Wat raadt u aan? En wat zijn de gevolgen als we nu niets doen in de zin van een testament laten opmaken o.i.d.

 

Alvast bedankt,

 

EGK


1 Antwoord

Antwoord van Notariskantoor Kruis-Sweere

Geachte mevrouw,

In uw geval zou ik wel langstlevende-testamenten maken. Als u niets doet heeft u de wettelijke regeling. De wettelijke regeling waarborgt wel dat u als langstlevende de kinderen niet hoeft uit te keren, maar dat is ook alles. In de testamenten kunt u rente op de erfdelen van de kinderen laten lopen (hier heeft u als langstlevende geen last van maar levert een fiscaal voordeel op), u kunt een uitsluitingsclausule opnemen zodat uw kinderen later als ze gaan scheiden niet de helft kwijtraken van hun (vaderlijk en later moederlijk) erfdeel. Voorts kunt u een voogd benoemen voor het geval uw man is overleden en er zou met u wat gebeuren. Tevens kunt u erfgenamen benoemen voor het geval u tegelijk met de kinderen zou overlijden, enzovoorts.

Mocht u meer informatie wensen dan kunt u te allen tijde contact opnemen. Indien u in de Duin-en Bollenstreek woont of in de buurt van Leiden, kan ik ook aan huis komen.