Ik ben 41 jaar en heb 1 broer. Mijn ouders zijn lang geleden gescheiden en beiden zijn opnieuw getrouwd met een nieuwe partner in gemeenschap van goederen. Mijn vraag gaat over het erfrecht rond mijn moeder. Zij is enigkind. Onlangs zijn haar ouders overleden. Het vermogen van mijn opa en oma is in de familielijn naar mijn moeder gegaan. Een aanzienlijk vermogen van rond de 300.000 euro. Als kleinkind erf ik niets van mijn opa en oma. En dat is op zichzelf geen punt. Het vermogen blijft immers in de familie (bij mijn moeder). Mijn moeder is zoals aangegeven hertrouwd. Haar man, mijn stiefvader, heeft twee kinderen. Mijn moeder en haar man leven goed van de erfenis (aflossing huis etcetera). Hoe gaat het nu verder met het vermogen? Als mijn moeder (nu 66 jaar) als eerste zou overlijden dan blijft hun vermogen bij de langst levende en dus bij mijn stiefvader. Als hij jaren daarna zou overlijden heb ik dan nog wel rechten? Hij is mijn eigen vader immers niet. En welke situatie zou er ontstaan als hij na het overlijden van mijn moeder opnieuw zou trouwen. Dan is het familievermogen uit mijn lijn waarschijnlijk weg. Wat kun je in deze situatie het beste doen en welke rechten heb ik?
Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is
het vermogen van uw opa en oma is naar uw moeder gegaan. Dit vermogen valt in de gemeenschap van goederen van uw moeder en uw stiefvader tenzij uw opa en oma een testament hadden waarin stond dat de erfenis alleen voor uw moeder was (dit is wel gebruikelijk in een testament). Als uw opa en oma geen testament hebben gemaakt dan is die 300.000 ook van uw stiefvader. Als uw moeder komt te overlijden kan zij in eerste instantie alles nalaten aan uw stiefvader. U krijgt een geldvordering op uw stiefvader ter grootte van uw kindsdeel. Dit kindsdeel kan 1/3e deel zijn van de nalatenschap van uw moeder, zijnde de helft van het gezamenlijke vermogen van uw moeder en stiefvader, maar dit kan ook ook slechts het 1/5e deel zijn aangezien uw moeder en stiefvader in een testament kunnen bepalen dat er voor het erfrecht 4 kinderen zijn.
Concreet kan het dus zo zijn dat 10% van de gezamenlijke bezittingen van uw moeder en stiefvader u als geldvordering krijgt bij het overlijden van uw stiefvader. Het is echter ook mogelijk dat uw stiefvader alles opmaakt, in dat geval krijgt u niets.
Kortom: u bent volledig afhankelijk van een goed testament van uw moeder waarin een en ander duidelijk staat beschreven. Met vriendelijke groet notaris Dantuma uit Burgum