Terug

Voogdijschap gehandicapte zoon?

Erica Smit-Gunzel

Geachte heer/mevrouw,

 

Mijn man en ik hebben 2 kinderen, dochter Beau bijna 18 en zoontje Camiel van 14. Nu heb ik aan U de volgende vraag: Camiel is geboren met het syndroom van Down dus verstandelijk beperkt. Hij zal dus nooit alleen/zelfstandig kunnen gaan wonen en zal altijd afhankelijk blijven van derden. Een bevriend echtpaar, die ook regelmatig de zorg van Camiel over neemt, hebben aangeboden Camiel in huis te nemen en te verzorgen indien wij als ouders beide komen te overlijden.

 

Nu is onze vraag, hoe moeten wij dit regelen? En hoe kunnen we regelen dat ook zijn zus Beau nog enige zeggenschap over Camiel houdt? Verder hebben wij een koophuis en gaat de hele erfenis na ons overlijden naar de kinderen. Kunnen wij Camiel onterven zodat we hiermee gaan voorkomen dat zijn deel van de erfenis opgaat aan de staat of instellingen als hij uit huis geplaatst is?

 

Een voor ons moeilijk kwestie, die toch goed geregeld moet worden! Hopelijk kunt U ons helpen.

 

Met vriendelijke groet, Erica Smit


1 Antwoord

Antwoord van Notariskantoor Kruis-Sweere

Geachte mevrouw Smit,

 

U kunt de voogdijregeling opnemen in een testament. U kunt de voogden om een omgangsregeling met uw dochter verzoeken, óf u kunt uw dochter tot voogdes benoemen als zij een bepaalde leeeftijd heeft bereikt.

Geheel onterven van uw zoon is moeilijk als hij onder bewind of curatele is gesteld omdat de Kantonrechter de legitieme portie namens uw zoon zal opeisen.

U kunt te allen tijde een afspraak maken. Een eerste gesprek zonder vervolgwerkzaamheden is kosteloos.

 

Mey vriendelijke groet,

C.A.M. Kruis-Sweere, notaris te Noordwijk

071-3640100 / ckruis@notariskruissweere.nl