Terug

Testament?

Jeroen Hoog

Beste meneer/mevrouw,

 

Graag zou ik van u wat informatie willen inwinnen over een bepaalde situatie.

De situatie is als volgt :


Mijn opa is weduwnaar, en is vader van 2 zoons. Een van de zoons, vader van twee kinderen is in 1997 overleden.Daar ben ik weer de zoon van. Laatst was ik op bezoek bij mijn opa en toen kwam het testament ter sprake. Opa vertelde mij dat hij het oorspronkelijke deel van mijn vader aan mij en mijn zus wilt schenken.
Maar hij wist niet meer te vertellen wat er in het testament staat. Maar dat als het zover was dat opa overlijd wij er achteraan moeten gaan. Toen heb ik aangegeven dat ik liever heb dat het juist in het testament staat om zo te voorkomen dat er een situatie gaat ontstaan dat ik mijn deel moet gaan aan vechten.

Nu heb ik een aantal vragen :
- Waar hebben mijn zus en ik recht op na het overlijden van mijn opa?

- Stel er staat niks in het testament over mij en mijn zus, hebben we dan recht op ons kindsdeel?

- Wat is in deze situatie het meest handige om te doen?

 

Mvg

 

Jeroen Hoog

 


1 Antwoord

Antwoord van Notariskantoor Oudewater

Geachte heer Hoog,

 Wat er zal gebeuren met het deel van de erfenis van uw vader hangt natuurlijk af van wat daarover precies is opgenomen in het testament van uw opa. Als uw opa geen afschrift (kopie) van zijn eigen testament meer heeft dan kan uw opa deze zelf altijd opvragen bij een notaris. (Dat mag iemand anders niet voor hem doen).

In het algemeen gezien is het wettelijk zo geregeld, en vaak ook in het testament opgenomen, dat als een kind van de erflater is vooroverleden (in uw vraag is uw vader overleden voor uw opa), het erfdeel dan automatisch vererft aan de kinderen van het vooroverleden kind. U hoeft daarvoor niet met naam in het testament vermeld te staan, en u hoeft daarvoor niets specifieks te doen. Het blijft echter gissen wat er exact vermeld staat in het testament van uw opa.

Ik raad uw opa aan om zijn testament door een notaris te laten beoordelen of er nog wijzigingen noodzakelijk zijn.

Op ons kantoor in Oudewater kunnen wij in een afspraak van een half uur een testament gratis hier op beoordelen. 

 Ik hoop uw vraag hiermee beantwoord te hebben,

Met vriendelijke groet,

mr. A.J.W. Kuiper.