Terug

Schenking van broer vlak voor overlijden?

E. van Dijk

Mij broer heeft vlak voor zijn overlijden geld geschonken. Is dit rechtsgeldig aangezien er kinderen zijn die erfgenamen zijn, moet ik dit geld teruggeven?


4 Antwoorden

Antwoord van Rang Notariskantoor D L

Deze schenking is geldig en u hoeft het geld niet terug te geven, tenzij uw broer door zijn toestand niet goed meer wat wat hij deed. Het zou kunenn zijn dat de kinderen door deze schenking minder ontvangen dan waarop zij volgens de wet minimaal recht hebben (de legitieme portie). Dan zouden zij de schenking wel kunnen aantasten.


Antwoord van E. van Dijk

Geachte heer, mevrouw 

 

Dank U voor uw antwoord. Volgens hun notaris is al het geld dat binnen 180 dagen is weggeven voor zijn overlijden terug te vorderen is.

Mijn broer was bij zn volle verstand en wilde bewust niet dat er geld naar zijn kinderen ging omdat zij hem al 30jr hebben laten vallen.

Met aantasten van de schenking, betekend dat, dat ik het volle bedrag weer moet afstaan?

 

Vriendelijk groeten,

 

E. van Dijk


Antwoord van Rang Notariskantoor D L

Wat de notaris heeft verteld, is kennelijk niet goed overgekomen. Als een schenking binnen 180 dagen voor het overlijden is gedaan, is dat belast met erfbelasting in plaats van met schenkbelasting. Omdat u uit de nalatenschap verder niets ontvangt, maakt dat voor u niet uit. Dit heeft verder niets te maken met eventuele terugvordering.

Als een kind terecht een beroep zou doen op de legitieme portie, hoeft u alleen terug te betalen wat het kind te weinig heeft gekregen. Dit betekent in dit geval waarschijnlijk dat u slechts een deel hoeft terug te betalen. Wat dat deel is, hangt af van de omvang van de nalatenschap, de hoogte van de gift en het feit of er nog andere giften zijn gedaan die voor inkorting in aanmerking komen. Als u zou moeten terugbetalen, vraag dan om een berekening.


Antwoord van E. van Dijk

 

 

Geachte heer, mevrouw,

 

Nogmaals hartelijk dank voor uw reactie.

Er is mij nu een hoop duidelijk en vooral nuttige info.

 

vriendelijk groeten,

 

E. van Dijk