Terug

Kunt u mij informatie geven i.v.m. mijn lening?

Vandermeulen Davy

Beste,

 

Graag had ik even uitleg ivm. mijn lening.

 

Ik heb een lening (woning) alleen op mijn naam (overgenomen van mijn vorige relatie). Deze is iets meer dan 10 jaar van de 20 jaar afbetaald.

Sinds 5 jaar woon ik (wettelijk) samen en heb ik 2 kindjes en een 3de opkomst. (geen van ons heeft kinderen uit vorige relaties)

Omdat mijn vriendin mee deelt in alle kosten maar in pricipe niets heeft indien er iets zou mislopen was mijn vraag of het niet interessant is om deze bij in de akte op te nemen.

 

Via mijn bankinstelling heb ik al info opgedaan en de lening voor hen op 2 personen te brengen is geen probleem en is maar een kleine kost. Om dit fiscaal aantrekkelijk te maken moet dit ook via de notaris gebeuren? Mede eigenaar maken van het pand?

 

Welke kost is hieraan verbonden om eens na te gaan of dit nuttig zou zijn? Welke risico's zijn hieraan verbonden? Kan ik me hier veilig instellen van hetgeen ik had voor ik deze relatie had? Door bv. maar een deel eigenaar maken van mijn partner?

 

Wat als er in huidige situatie mij iets overkomt? Kunnen mijn ouders of kinderen mijn partner uit de woonst zetten? Of kan ik dit al laten opmaken dat het naar onze eigen kinderen gaat moest mij iets overkomen en haar het vruchtgebruik van de woonst geven?

 

Mvg,

Davy


1 Antwoord

Antwoord van Rang Notariskantoor D L

In uw situatie lijkt me een samenlevingscontract en testamenten raadzaam. In het samenlevingscontract kunt u o.a. regelen dat uw vriendin meedeelt in de waardestijging van de woning en eventueel wat u verder spaart. Het mede op naam van uw vriendin zetten van de woning is kostbaar, aangezien dan over de helft van de waarde overdrachtsbelasting (6%) verschuldigd is, naast de kosten van de notaris en het kadaster. Om die reden wordt hiervoor vaak niet gekozen.

 

De lening kan beide namen worden gezet, maar dat is eigenlijk alleen gunstig voor de bank. Als u kiest voor het partnerschap voor de inkomstenbelasting, kunt u zelf bepalen wie de rente over de schuld aftrekt.

 

In een testament kunt u regelen wat er met uw vermogen gebeurt na uw overlijden. Vaak wordt, net als bij het huwelijk, geregeld dat de langstlevende de eigendom van alles krijgt en dat de kinderen hun deel pas kunnen opeisen als u beiden bent overleden. De combinatie van samenlevingscontract en testamenten zorgt ervoor dat uw vriendin na uw overlijden ongestoord verder kan leven.