Terug

Klop het dat, als onze vader ons onterft, wij hier bericht hierover krijgen en dat niet te hoeven accepteren?

Marga Groen

Geachte Heer of mevrouw,

 

Ik wil graag reageren op het verhaal van Denise Groen (red.; vraag "Kan iemand alleen zijn tweede gezin laten erven?"), die een vraag had over erfrecht langstlevende in tweede gezin. Zij heeft het hier over mijn vader. Zij vertelt in haar verhaal dat wij onze vader al 20 jaar niet hebben gezien, maar het moet zijn 5 jaar en dat alleen omdat mijn vader niks met zijn kinderen te maken wil hebben. Zij vertelt ook dat haar moeder 2 kinderen heeft, maar Denise Groen is enig kind. Mijn vader heeft 2 zonen en 2 dochters.

Wij, ik en mijn 2 broers en mijn zus willen ook graag weten of hij ons kan onterfen. Wij hadden begrepen, dat als hij ons onterft, dat wij dan bericht hierover krijgen en dat wij dat niet te hoeven accepteren... Klopt dit?

 

Met vriendelijke groet,

 

Fam. Groen


1 Antwoord

Antwoord van Noto Notarissen B.V.

Geachte familie Groen,

 

Ik ga alleen in op het laatste stuk van uw bericht.

 

U kunt feitelijk al onterfd zijn zonder dat u dat weet. Uw vader kan namelijk een testament opmaken zonder dat u dat weet.

 

Pas na zijn overlijden wordt door iemand aan een notaris gevraagd om een Verklaring van Erfrecht op te stellen en wordt bekend of hij een testament had opgesteld en wat daar in staat.

 

Als dan blijkt dat u onterfd bent, dan moet u daarvan op de hooget gesteld worden, maar let wel op:

Als u namelijk weet dat uw vader is overleden, dan kunt u niet gaan afwachten tot u op de hoogte gesteld wordt. Ook van u wordt verwacht dat u dan actie onderneemt.

 

U kunt aan een onterving wel wat doen, nl. door een beroep te doen op uw legitieme portie.

Maar daarmee kunt u ook weer rechten verspelen als dat niet goed gebeurt.

 

Ik raad u daarom aan om met deze situatie naar een notaris te gaan die u dan kan adviseren.

 

 

Met vriendelijke groet,

Mr Ernst Loendersloot