Terug

Kan mijn zus in een koopwoning blijven zitten bij overlijden partner (huiseigenaar)?

Tony

Goedendag,
De partner van mijn zus heeft een huis gekocht. Nu willen ze eventueel gaan samenwonen. Ze hebben beide kinderen uit een vorige relatie.  Ze hebben de leeftijd van ca 60 jaar beide. Nu is mijn zus bang dat als het mis gaat of haar vriend overlijdt dat ze dan uit het huis moet en dus op straat staat. Hoe kan ze dit het beste indekken?  Kan de zoon van haar partner het huis dan gewoon verkopen? Ze heeft zelf geen geld om het huis te kopen. Wel is er een hypotheek van ca 160.000 euro..(haar partner heeft er zelf 100.000 euro ingestoken) Is het mogelijk om samen dan de hypotheek te gaan aflossen waardoor ze in ieder geval een deel van het huis bezit? En dat dus vast te leggen?

Maar belangrijkste voor haar is dus dat ze niet op straat komt te staan, als er iets gebeurt, dan blijft ze liever in haar woning zitten. Hoe kan ze dat voorkomen?

Met vriendelijke groet

Tony


2 Antwoorden

Antwoord van Mr. W.K. Vonk, notaris & mediator


Tony,   Als ik de situatie van uw zuster overzie zou mijn advies aan uw zuster en haar partner zijn om een testament en een samenlevingscontract te maken. In dat geval heb je twee soorten regelingen, die worden getroffen.   De eerste regeling is die met betrekking tot de onderlinge financiële verhouding tussen uw zuster en haar partner. Dit betreft voor een belangrijk deel het huis, waarin allerlei onderlinge voorzieningen kunnen worden gemaakt. Voor het overige moet bij overlijden van de partner van uw zus een testamentaire regeling worden gemaakt waarin is vastgelegd dat uw zuster na zijn overlijden in de woning mag blijven wonen. De inhoud van deze regeling kan het beste met uw zuster en haar partner afzonderlijk worden besproken omdat dit in belanglijke mate afhankelijk is van hun persoonlijke en gezamenlijke wensen.   Met vriendelijke groet,     W.K. Vonk   


Antwoord van Notariskantoor Kruis-Sweere

Geheel met mijn collega eens.

Mr. Colette A.M. Kruis-Sweere, notaris te Noordwijk, 071-3640100