Terug

Is recht van gebruik en bewoning mogelijk op mijn koophuis?

Jeoffrey van Veenendaal

Geachte heer/mevrouw,

 

Ik woon in Utrecht en wil in Amsterdam bij mijn vriendin gaan wonen. Helaas geeft mijn bank geen toestemming om mijn huis te verhuren (huurbeding). Nu vraag ik mij af of ik op een of andere manier mijn huis kan laten bewonen door iemand anders zonder het te verhuren. Kan ik het recht van vruchtgebruik vestigen op mijn huis? De bedoeling is dan dat iemand het recht van bewoning en gebruik krijgt. Of is dit niet mogelijk doordat er al het recht van hypotheek op gevestigd is? 

 

Ik hoop op een reactie.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jeoffrey van Veenendaal 


1 Antwoord

Antwoord van Mr. W.K. Vonk, notaris & mediator

Jeoffrey,

 

De voorgestelde oplossing om een vruchtgebruik te vestigen is geen oplossing omdat dit feitelijk een gedeeltelijke vervreemding is en de bank hierbij zal moeten worden betrokken, waarbij zij haar medewerking aan een gedeeltelijke doorhaling van het hypotheekrecht zal weigeren.

 

Ik zou toch proberen de oplossing ergens anders te zoeken. Als het plan is om de woning in Utrecht blijvend te verhuren wordt het een beleggingsobject en zal de bank de dekkingsgraad anders beoordelen. Dan zou een gedeeltelijke aflossing op de lening in overleg met de bank een mogelijke oplossing zijn uiteraard afhankelijk van de eigen financiële middelen. 

 

Ik neem aan de waarschijnlijk het voornemen is om de woning te verkopen en in afwachting hiervan te willen verhuren. Ik zou dan aan de bank vragen of dit wel kan worden toegestaan met een bijzonder huurcontract, gelet op de huurbescherming. Er zijn hierover nog politieke plannen. Het lijkt mij dus beter om in overleg te blijven met de bank om een voor beide partijen acceptabele oplossing te zoeken.

 

Met vriendelijke groet,

 

W. Vonk