Terug

Is een eigengeschreven testament rechtsgeldig of niet?

jolanda

Goedendag,

 

Ik heb in een brief (handgeschreven en getypt met datum en handtekening van alleen mezelf) opgeschreven, hoe ik mijn begrafenis wil etc en wie wat krijgt. Ik heb alleen een dochter, kleindochter en een zus en die wil ik dingetjes nalaten. Heb geen koophuis of zoiets van heel veel waarde.

Wil wel dat mijn zus degene is die een aantal dingen (zoals een dagboekje over haar en mij als haar oma en een brief) voor mijn kleindochter bewaart voor als ze oud genoeg is en niet mijn dochter. Al deze dingen zitten in een kistje, mag mijn zus deze openen (met mijn toestemming maar ik ben er dan natuurlijk niet meer om dat te bevestigen) zonder mijn dochter om toestemming te vragen.

Is dit rechtgeldig of is het verstandiger om het officieel bij een notaris op te stellen.


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Bij codicil kunt u onder andere inboedel legateren en regelingen over uw begrafenis. De voorschriften voor een codicil kunt u vinden op: http://www.notaris.nl/page.asp?id=112

U kunt dus inboedle legateren aan uw kleindochter. De overige bepalingen, over de bewaring en de opening van het kistje kan niet rechtsgeldig bij codicil worden gemaakt. Wilt u zeker weten dat het ook zo uitgevoerd zal worden als u heeft bedoeld, dan is een notarieel testament raadzaam.