Terug

Hoe kunnen wij samenwonen en samenlevingscontract regelen met 2 woningen?

Cees Heikoop

Beste notaris,

 

Situatie:

Vrouw, huurwoning  in Noordwijk, ongehuwd, werkt parttime in Katwijk, 2 inwonende volwassen kinderen met werk in de regio. Ik, man, weduwnaar, koophuis in Oudenhoorn, werkt fulltime in Culemborg,  geen kinderen.

 

Bedoeling is om officieel te gaan samenwonen, zodat bij mijn overlijden mijn partner mijn eigendommen kan erven en gebruik kan maken van  mijn pensioenrechten/partnerpensioen. bij een eventuele beeindiging vd relatie blijft de woning mijn eigendom. Probleem is dat de gemeente Noordwijk het huurcontract niet over wil zetten op naam vd kinderen, zodat deze dan op straat komen te staan, en dat kan natuurlijk niet. Is er een vorm van samenlevingscontract waarin bovenstaande is te regelen, en is het mogelijk om samen te gaan wonen in Oudenhoorn, ingeschreven te worden in de gemeente Oudenhoorn, maar wel het huurhuis aan te houden voor bewoning door de kinderen en voor overnachting door mijn vriendin op de 3 dagen dat zij werkt in Katwijk? Of moet zij dan ingeschreven blijven in Noordwijk, terwijl wij wel samenwonen in Oudenhoorn, maar kan een samenlevingscontract dan wel? En hoe moeten wij dan handelen met bijv. de belastingen, pensioenrechten, etc?

 


1 Antwoord

Antwoord van Notariskantoor Kruis-Sweere

Geachte heer Heikoop,

Uw partner kan niet tegelijkertijd een samenlevingsonctract met u hebben in Oudenhoorn EN met de kinderen in Noordwijk. Om het huurhuis in Noordwijk te behouden zal zij in Noordwijk ingeschreven moeten blijven. Er zal dus een keuze moeten worden gemaakt. Als de kinderen langer dan 2 jaar in het huis wonen kunnen ze waarschijnlijk als mede-huurder aangemerkt worden, en kunnen zij de huur voortzetten als uw partner naar u verhuist. U zult dit met de verhuurder moeten bespreken.

Met vriendelijke groet,

C.A.M. Kruis-Sweere