Terug

Hoe kan ik mijn eigen woning nalaten aan de kinderen?

J.H.S. Greive

Mijn vrouw en ik willen onze eigen koopwoning nalaten aan onze twee kinderen. Er is een hypotheek op de woning, maar wij willen er voorlopig nog wel een tijd, zolang het ons gegund is, zelf in blijven wonen. Hoe dat vast te leggen bij de notaris of zijn er nog andre constructies?

 

Met vr. gr., J.H.S. Greive te 's-Hertogenbosch.


3 Antwoorden

Antwoord van Rang Notariskantoor D L

Als u beiden overleden bent, gaat uw vermogen naar uw erfgenamen, uw kinderen. Daar is niets bijzonders voor nodig. Als het u gaat om besparing van erfbelasting: In het verleden werd een woning vaak aan de kinderen overgedragen met voorbehoud van een woonrecht. Deze constructie is nu minder aantrekkelijk, omdat de hypotheekrente dan niet meer aftrekbaar is en een aan de kinderen toekomend voordeel vaak alsnog met erfbelasting wordt belast. Of er belasting wordt bespaard, is dan ook de vraag. U zou dit met uw notaris kunnen bespreken.

D.L. Rang

notaris te Zetten


Antwoord van J.H.S. Greive

Hartelijk dank voor uw antwoord op mijn vraag.

Als ik u opnieuw een vraag mag stellen?

Hoeveel zijn de kosten van het opstellen van een schenkingsakte en hoeveel dagen duurt het totaal aanvragen en het daadwerkelijk ondertekenen van de akte?

Met vr.gr., J.H.S. Greive.


Antwoord van Rang Notariskantoor D L

De kosten van een akte van schenking bedragen € 238,00. Het opstellen van de akte kan vrij snel geregeld worden, zodra wij de benodigde gegevens hebben kan dit binnen een week geregeld worden.