Terug

Helft woning verkopen aan zoon, waar ouders en zoon en zijn vrouw in wonen, kan dat ?

A. Buil

Wij wonen al 7 jaar met z'n vieren in ons huis, d.w.z. mijn man, ondergetekende, onze zoon en zijn vrouw. Ik heb het huis vroeger uit erfenis verkregen en het is lange tijd van mijn moeder en mij geweest als ongedeelde boedel, had mijn vader per testament zo beslist. Mijn man, ik, onze 2 kinderen en mijn moeder woonden dus ook allemaal bij elkaar.

Nu wil mijn zoon graag het huis opknappen, er is lange tijd niet veel onderhoud aan gedaan, maar dan moet hij daar later over betalen. Wij zouden de helft van het huis dus willen verkopen in dezelfde constructie als ik met mijn moeder had, dus als ongedeelde boedel, kan dat nog ? Het zal wel ongebruikelijk zijn, maar het is ook niet meer gebruikelijk dat kinderen samen wonen in een huis met de ouders. Bovendien heb ik gelezen dat je een kind en ton mag schenken voor de aankoop van een huis of het aflossen va een hypotheek, dat zou dan gunstig zijn.

 

 


1 Antwoord

Antwoord van Rang Notariskantoor D L

Op zich is dat mogelijk. Over het aandeel dat wordt overgedragen is wel overdrachtsbelasting verschuldigd. Verder zullen er afspraken moeten worden gemaakt bijvoorbeeld over wat er gebeurt als uw zoon zou willen verhuizen. In dat geval zou u in de financiële problemen kunnen komen als hij zijn aandeel uitbetaald wenst te zien. 

Het alternatief is dat uw zoon aan u het bedrag leent. Dan blijft het zijn geld en de rente over de geldlening voor onderhoud van de eigen woning is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Ik adviseer u een en ander met uw notaris te bespreken.