Terug

Geld lenen aan ouders voor later aftrek van erfenis ?

christel

Mijn ouders moeten leven van alleen een AOW. Zij zijn in het bezit van een eigen woning waar geen hypotheek op rust en dus vrijkomt na hun overlijden.

Onze ouders kunnen niet van hun AOW rondkomen.

Wij, mijn zus en ik, geven hen iedere maand Euro 200 dus in totaal Euro 400 ( wij doen dit nu reeds 2 jaar en het kan nog wel enige jaren door moeten gaan en dat kan een aardig gaan oplopen)

Nu heb ik gehoord dat wanneer wij deze schenking als een lening maken dat wij dan dit geleende bedrag mogen aftrekken van de erfenis ( de hypotheekvrije woning ).

Hiervoor moeten wij een akte bij de motaris vast leggen. Heeft u hier ervaring mee?

En wat gaat zo'n akte kosten?

alvast bedankt, vr gr christel


1 Antwoord

Antwoord van Notariskantoor Kruis-Sweere

Geachte mevrouw,

Indien u een leningsovereenkomst maakt, krijgt u een vordering op uw ouders, ofwel uw ouders een schuld aan u. Als de ouders komen te overlijden mag deze schuld in mindering gebracht worden op de nalatenschap.

In de tussentijd moet u de vordering op uw ouders wél opvoeren in Box 3 voor de Inkomstenbelasting en er dus 1,2% belasting over betalen.

De overeenkomst hoeft niet per se notarieel te zijn, het kan ook een onderhandse akte zijn. Overigens kunt u een onderhandse akte wel door een notaris laten opstellen. Bij een onderhandse akte moet u rekenen op ongeveer € 250 ex BTW en bij een notariële op € 400 ex BTW.

Met vriendelijke groet,

Mr. C.A.M. Kruis-Sweere, notaris

Postbus 4

2200 AA  Noordwijk

 071-3640100

ckruis@notariskruissweere.nl