Terug

Cooperatie uitbreiding?

Ellen van der Ham

Er bestaat al 20 jaar een cooperatie van muziekdocenten in plaats A die samen een muziek-educatief-centrum vormen. Nu stopt mijn werkgever, een kunstencentrum in plaats B,  en wil ik (we worden ontslagen) met mijn collega's als groep aansluiten bij de cooperatie uit plaats A. Wij willen wel autonoom per plaats kunnen blijven in onze lestarieven, lesvormen, samenstelling van docenten-team. Dus : Cooperatie muziek, locatie A en locatie B.

 

Is dit binnen de rechtsvorm van de Cooperatie mogelijk? Een aanvulling van een bestaande cooperatie met een nieuw, op zichzelf autonoom opererend, team?


1 Antwoord

Antwoord van Mr. W.K. Vonk, notaris & mediator


Geachte mevrouw,   Graag kom ik terug op uw vraag. Ik begrijp dat er in twee plaatsen twee verschillende coöperaties van muziekdocenten zijn, waarvan er een zal worden opgeheven. Van deze laatste coöperatie maakt u thans deel uit. U wilt zich (met andere collega's) aansluiten bij de andere coöperatie maar als groep wel een bepaalde zelfstandigheid houden in de wijze waarop u thans ook handelt.   In juridische zin wordt u lid van de coöperatie in plaats A met de hieraan verbonden rechten en plichten. Deze zijn thans voor alle leden gelijk, zodat u door de enkele toetreding geen afzonderlijke positie inneemt. Het zal sterk afhankelijk zijn van de concrete wensen van u en andere of het feitelijk en juridisch mogelijk is om hiervoor binnen de andere coöperatie ten aanzien van het lidmaatschap voldoende draagvlak te scheppen. De door u gebruikte term autonomie klinkt mij op dit moment erg vrijblijvend.   Met vriendelijke groet,   W. Vonk